Diagnose en Behandelplan voor Mevrouw

9 februari 2016 0 Door Bonnie
Hoe gek is dat als je in de zorgsector werkt met/aan plannen voor een ander en je dan nu eentje voor jezelf voorgeschoteld krijgt. Gelukkig is het me allemaal in jip-en-janneke-taal uitgelegd met een komplete routebeschrijving erbij, zodat ik het allemaal begrijp. Sterker nog, ik kan het zelfs logisch uitleggen aan anderen – dit in tegenstelling tot hoe het werkt met onze hypotheek (ook al knikte ik braaf ja, toen de hypotheekmeneer vroeg of ik het begreep).
Terug naar Jip-en-Janneke.
Allereerst: er zijn geen uitzaaiingen! Een mengelmoes van gevoelens, want natuurlijk ben ik blij en opgelucht, maar het feit blijft dat er dan nog steeds wel die tumor in het uiterste deel van mijn endeldarm zit. Een tricky locatie, zo heb ik begrepen, die op dit moment moeilijk weg te snijden is zonder andere vitale delen te raken. Met andere woorden: het gezwel behoeft voorbehandeling. Dat zijn vijf weken iedere dag bestralingen in combinatie met chemo(pillen), daar zou de tumor als het ware door moeten verschrompelen.  Dit wordt daarna duidelijk op de scan die ze dan opnieuw maken. Als de tumor werkelijk kleiner geworden is, dan is het snijvlak groter en kan -ie weggehaald worden.
Je zou dus denken aha, eerst bestralen en chemo. Hmmm… niet helemaal dus. Door de bestraling gebeurt er van alles in je lijf. Er kunnen zwellingen ontstaan en dat is waar je net niet op zit te wachten, want dat betekent dat de darmen verstopt raken. No need to tell wat er dan met de inhoud zou kunnen gaan gebeuren. Om ontploffingsgevaar en alle ellende van dien te voorkomen is het beslist noodzakelijk om de gezonde meters darm in veiligheid te brengen. Dat kan. Moet er alleen “even” een stomaatje aangelegd worden. Boven de tumor wordt de darm doorgeknipt, het gezonde deel wordt dan via een omleiding door de buikwand naar buiten gebracht, voilá stomá. Nu is de tumor vrij van de rest en kan ingestraald gaan worden.
Samengevat is dit dus de volgorde:
– Stoma-operatie
– herstellen
– zo snel als mogelijk start 5 weken bestralen + chemo
– periode van 6 à 8 weken om te herstellen
– controle scan die bepalend is voor
– de uiteindelijke operatie waarbij tumor weggehaald wordt
– Zomer!!!
De eerste operatie vindt plaats in het Franciscus Vlietland in Schiedam, de bestraling/chemo in het Reinier de Graaf in Delft en de tweede operatie hangt af van het eindresultaat. Is de tumor daadwerkelijk verschrompeld dan kan de operatie weer in Schiedam, zo niet… dan wordt het te specialistisch en ga ik alsnog naar het Erasmus of de Daniel den Hoed in Rotterdam. Maarr…. Zover kijk ik niet eens vooruit. Eerst stap 1.