Oncologisch brood

2 april 2016 2 Door Bonnie

De diëtiste belde mij om mij nog wat tips en adviezen te geven om de komende herstelweken door te komen. Het blijft noodzakelijk om mijn gewicht op peil te houden, dat wil zeggen: niet meer afvallen en zorgen dat ik de juiste voedingsstoffen binnenkrijg om aan te sterken voor de komende operatie.
Zo’n lekkerbek als ik voorheen was, nu heb ik nergens echt trek in. Sterker nog, sommige dingen smaken me totaal niet of ik vind de ‘constructie raar’. Zo heb ik bij sommige hapjes vlees het idee dat ik mijn badkamermat weg moet zien te krijgen en gehakt heeft de structuur van een kattenbakvulling. Gekookte aardappelen zijn als Cif en brood werkt als een sterk absorberende spons. Oh en wat te denken van sommige groentes die smaken alsof het gekookte gordijnen zijn. Jak! Ehm… ja ja…. was de aarzelende reactie van de diëtiste, die het volgens mij niet helemaal leek te volgen, maar toch verder ging met een “ik denk dat ik wel een beetje begrijp wat u bedoelt. Het is het gevolg van de chemokuur. U heeft moeite met brood zegt u. Hmmm. Er is iets nieuws op de markt: oncologisch brood, speciaal voor mensen die een andere smaakbeleving hebben door het gebruik van chemo. We zijn er mee bezig om het in het voedingsassortiment te krijgen in ons ziekenhuis, maar hebben er nog niet zo veel ervaring mee. Zoudt u het anders eens willen proberen?”

Zo ben ik via google hier terecht gekomen: http://www.vlaamschbroodhuys.nl/oncologisch-brood

En daar zit ik nu met mijn afgeleverde bestelling broodjes voor mijn neus. Van alle smaken eentje, al zie ik niet wat wat is. Dat wordt nog een verrassing. Wel nog even afbakken in de oven.

Wat een feest, mijn mini proeverijtje kan beginnen:

Die linkse met de pitjes is de hartige variant. Ik proef onmiddellijk een basis van mierikswortel. Eigenlijk best wel lekker, maar oh wacht.. de tweede hap is wel wat zout. Jeetje…erg zout. Kanonnen, wat zout! Een beetje boter erop misschien om het te verzachten. Hm.. het blijft zout en dat is best even wennen, hoewel het niet echt vies is. Voor mij als ontbijtje niet geschikt, maar waarschijnlijk wel later op de dag. In een mandje met “vooraf-smeerseltjes” wellicht?

Na een hapje van het rechtse broodje lijkt het er even op alsof ik op de lavendelstruik uit mijn achtertuin zit te knagen. Gelukkig verdwijnt die op het eerste moment overheersende lavendelsmaak en proef ik ook wel iets hartigs. Er zou sinaasappelsap in deze variant verwerkt zijn, dat haal ik er niet uit. Gaandeweg, na meer happen lijkt het een ‘normaal brood’ maar dan zonder het absorberende spons-effect. Toch wel lekker en goed te beleggen denk ik, want nu eet ik het zo “zonder niks”.

Jaaa.. die middelste had ik door de stukjes erin al herkend als het zoete brood op basis van gember en dadels. Nou, dit is absoluut mijn favoriet! Wat is dit heerlijk zeg! Een satijnzachte constructie en lekker zoetig, maar niet té. Precies goed op smaak, wat mij betreft. Dit brood zou ik zeker als ontbijt nemen of zomaar tussendoor. Het heeft niets nodig, ook geen boter maar dat komt misschien omdat het nog vers en warm is en net uit de oven komt.

Ik heb al het brood zo uit de oven, puur, gegeten en weet ik dus nog niet hoe het is en smaakt als je het gaat beleggen (en zo ja, met wat?). Wat ik van alle drie de broden wel vind, is dat het een hele prettige constructie is om te eten. In tegenstelling tot alle andere ‘reguliere’ broodsoorten die ik tot nu toe moeizaam tracht weg te slikken met behulp van slokjes drinken, is dit oncologische echt aangenaam.

Tot slot hoop ik wel dat een ieder die dit leest begrijpt dat het hier gaat om mijn persoonlijke/ eigenaardige beleving, het is niet bedoeld als algemene recensie van het brood – maar dat is wel duidelijk denk ik.  Pin je dus vooral niet vast aan mijn bevindingen 😉