Black-ish

Black-ish

21 november 2019 1 Door Bonnie

De tijd van Piet-wiens-kleur-niet-genoemd-mag-worden is weer aangebroken. Pfff….ieder jaar opnieuw de discussies breed uitgemeten in de media plus al dat gemopper om me heen. Ik hoor het wel, maar zeg er zelf al lang niets meer over. In plaats daarvan denk ik met een glimlach aan een wasmiddel reclame van een aantal jaren geleden en citeer graag Jules -burgemeester van de nacht- Deelder:

Ja toch, niet dan?

Kunnen we er hoogte van krijgen hoe het een beetje in elkaar steekt met dat zwart? Ik heb altijd een zwart pak aan. –Wat bedoel je daarmee?- Ik bedoel daar niks mee, ik vind het gewoon mooi. De mooiste muziek is zwarte muziek. Painted Black, ook geweldig: de beste plaat van The Stones. Ik hou van zwart ja. Waar ligt dat aan? Als ik dat zou weten, zou ik misschien wel een goed lopende psychiater praktijk kunnen beginnen hè.

En dan die afsluitende legendarische zin:
Wat zwart is moet zwart blijven.

Maar zie daar, een nieuw zwart is heden ten dage in het leven verschenen: Black Friday. Sorry Don, misschien moet je je oren maar even dichthouden, ik weet dat de winkel op dit moment BFproof gemaakt wordt 😉
Desalniettemin: schiet mij maar lek! Het lijkt wel alsof er steeds meer buitenlandse vieringen en gebruiken komen overwaaien naar Nederland die allen één ding gemeen hebben: De Commercie. Het lijkt met name bedoeld te zijn om grote omzetten te draaien, even extra cashen. Denk aan Valentines’, Singles Day en Halloween. En zo draagt Black Friday nu ook een steentje bij, zeg maar gerust rotsblok.

Wat velen zich misschien niet realiseren, is dat genoemde vrijdag van oorsprong een vrije dag is na Thanksgiving, die op de 3e donderdag van november in Amerika wordt gevierd. Op die manier worden er 4 vrije dagen achtereen gecreëerd, die bedoeld zijn om door te brengen met familie. Met name de vrijdag wordt dan beschouwd als de start van de kerstinkopen. En dat brengt mij terug bij Thanksgiving.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is output_1574263800196-1024x1024.jpg
Nee, nu juist niet over die kalkoen

Ik vind het jammer dat juist een dag als deze dan weer niet is komen overwaaien naar ons land. Stel je voor….dat zou wat zijn! Een dag die je doorbrengt met familie en/of degenen die je na aan het hart staan. Al dan niet samen gezellig een maaltijd bereiden en delen met aansluitend het mooiste van al en dat waar het om gaat: bewust stil staan bij dat wat je wilt uitspreken als de beurt aan jou is. Hardop durven zeggen waar je dankbaar voor bent. Er een moment echt aandacht aan besteden en vooral delen met anderen. Ik weet bijna zeker dat je er dan zelfs de dagen er voor al over gaat nadenken. Wat wil je straks gaan zeggen? Tegen wie wil je jouw waardering uitspreken, en waarom?

Oh, wat zou dat een waardevolle periode zou kunnen zijn zeg, zo een bewustwording over de kleine dingen in het leven die er echt toe doen….
Maar nee….om zo een dag zitten wij nuchtere Hollanders klaarblijkelijk niet echt te springen. We zijn immers -soms met pijn en moeite- met één van de kerstdagen toch al bij elkaar om te eten?

Om nou per se en plein publique te zeggen hoe dankbaar je bent….dat weet iedereen zo toch ook wel? Daar hoeven we toch zeker niet nog eens Thanksgiving voor in ons leven te roepen? Kom op zeg, zo’n soort dag hebben we immers al, te weten: 14 februari. Ja dan laten we, bij voorkeur stiekem, weten hoe leuk we de ander vinden. Met een groot voorbedrukt hart -hoeven we zelf geen tekst te bedenken- lekker makkelijk. En oh ja: vooral anoniem, wel zo ‘veilig’ 😉

“eehhh….Ik vind jou….ehh….”

Nu durf ik gerust over mezelf te zeggen, dat ik echt mijn best doe om te behoren tot het type “Verbeter de wereld en begin bij uzelf”. Dat geeft me dus nog een week de tijd om te bedenken wat ik voor aardigs tegen wie zou kunnen zeggen op donderdag de 28e.
Aha, ik zie in mijn agenda dat ik die dag precies een afspraak heb bij mijn KNO-arts. Nou da’s dan mooi. Ik ga die man dan maar zoenen denk ik 🙂 Gewoon omdat ik blij ben dat hij mij stug heeft weten over te halen om dat bot-verankerd hoorsysteem door hem te laten implanteren. Want echt, mijn gehoor terug, daar ben ik nog iedere dag oprecht dankbaar voor! En nee, verder hoef ik niets met die man -ondanks dat ik zo’n twintig jaar ouder ben en mijn doopnaam Brigette is 😉

Maar goed, op Black Friday denk ik dat ik mezelf maar eens trakteer op een Little Black Dress (nou ja…little???) alvast voor de feestdagen en -niet te vergeten- een fles wasmiddel van Deelder, voor al dat zwart 😉