Soul cake

Soul cake

4 november 2021 1 Door Bonnie

Mijn blog komt een beetje als mosterd na de maaltijd of juist héél vroeg van te voren, net hoe je ‘t bekijkt.
Verklaring: het gaat over Allerzielen (op 2 november) en in dit geval was dat dus afgelopen dinsdag.

Ik dacht er te laat aan om voor dinsdag Allerzielen-koekjes te bakken, waarop ik ‘mijn’ dansdames had kunnen trakteren in de pauze van mijn les. Of nou, misschien is het maar goed dat zij er (deze keer) mooi vanaf gekomen zijn. En: het geeft mij de kans om een heel jaar te oefenen en proefkonijnen te vinden (Wie biedt zich vrijwillig aan? Joehoe! Zusjelief, lees je dit toevallig?)

Natuurlijk is op het internet heel veel te vinden over Allerzielen, maar voor nu licht ik dan wat feitjes kort toe: Sinds de veertiende eeuw is deze herdenkingsdag een hoogtijdag in de Rooms-Katholieke kerk. Tot op de dag van vandaag wordt Allerzielen overal in de wereld gevierd en tegenwoordig ook steeds meer door niet-gelovigen. Het eten van ‘zielenbroodjes’ door nabestaanden én het uitdelen daarvan aan de armen is lang onderdeel geweest van het Allerzielen-feest. Elk gegeten broodje betekende de verlossing van een zieltje.

De geschiedenis vertelt ook, dat in de negende eeuw het Keltische Halloween zich vermengde met een Europees christelijk gebruik. In lompen gehulde christenen gingen op 2 november rond in de dorpen. In ruil voor brood met krenten, de zogenaamde zielencake, baden ze voor de zielen van overleden dierbaren van de schenker. Uiteindelijk is dit gebruik overgewaaid naar Amerika waar het is uitgegroeid tot “Trick or Treat”.

Ook al is het voor nu achterhaald, toch ben ik op zoek gegaan naar een recept en vond een traditioneel Engels recept voor Soul cakes. De Engelsen zelf omschrijven het licht gekruid koekje, gevuld met rozijntjes of krentjes, als een kruising tussen “a scone” en “a biscuit”. Op de avond van Allerzielen, komen kinderen langs de deuren en zingen een traditioneel Engels versje om zo’n Soul cake te ‘verdienen’.

Soul! Soul! Soul cake! 
Please good Missis, a soul cake!
An apple, a pear, plum or cherry 
Any good thing to make us al merry 
One for Peter, two for Paul
Three for Him who made us all

En voor wie, net als ik, wil ‘oefenen’ met het bakken van de koekjes, is hier het recept 😉

Verwarm de oven op 180 gr

SOUL CAKE INGREDIENTEN:
100 g boter op kamertemperatuur
100 g fijne kristalsuiker
2 eierdooiers
250 g bloem
een snufje kurkuma (voor de kleur)
1 tl piment
½ tl “mixed spice
2 el melk
50 gr rozijnen of krenten

“Mixed spice” schijnt een mengsel te zijn van:  
1 eetlepel gemalen piment, 1 eetlepel gemalen kaneel, 1 eetlepel gemalen nootmuskaat, 2 theelepel gemalen foelie, 2 theelepel gember, 1 theelepel gemalen kruidnagel, 1 theelepel gemalen koriander.
In Engeland is dit zo kant-en-klaar te koop in een strooibusje. Ik hoop van harte dat zoiets deregelijks hier in Nederland ook ergens te vinden is. Zo niet: mengen maar! Grinnik.  

WERKWIJZE:
Mix boter en suiker totdat het fluffy is en doe daarna de eierdooiers erbij.
Voeg dan de bloem en alle specerijen toe, mixen maar! 
Vervolgens net genoeg melk erbij, zodat het deeg samenhangt. Dat “net genoeg” staat echt zo in het Engelse recept. Ik hou daarbij op voorhand mijn hart al vast, want hoogstwaarschijnlijk schiet ik -per ongeluk- uit met dank aan mijn fijne motoriek. 
Roer tot slot de rozijnen erdoor.

Rol het deeg uit op een met bloem bestoven oppervlak tot het ca 1 cm dik is. Ik weet niet hoe dat bij jullie is, maar hier gaat het bij mij meestal mis. Dat wil zeggen: voor de tweede keer. De eerste misser is vaak al als ik de mixer hanteer, qua spontaan rondvliegend deeg….

Steek met een vormpje rondjes uit het deeg en duw lichtjes met een mes een kruisvorm op de bovenkant van het bijna-koekje. Ik zou het met een satéstokje doen, denk ik. Ik voorzie namelijk bij mezelf, dat ik met dat mes meteen het hele koekje in vier mootjes hak. 

Dan gaan de deegrondjes de oven in en worden ze ca 25 minuten gebakken. Bij deze stap belanden een aantal van de mijne op de vloer, of hangen aan mijn schort, of laten niet los van het mes….Zucht…hoe leuk is koekjes bakken…

Succes voor wie het gaat proberen! Voor mezelf geldt: Ik bewaar sowieso de eiwitten… daar kan ik voor mezelf (en voor Don, als hij geluk heeft) net een mini Pavlovaatje van maken, of een Eton Mess-je. Toevallig lukt me dat meestal wel 🙂

Al met al geen eetbare Soul cake dus, tijdens mijn dansles, maar wél eentje gedanst! Eén van mijn ‘oud-dansdocenten’ heeft namelijk ooit een choreo bedacht op het lied Soul cake. Die dans kwam dinsdag dus letterlijk goed van pas.
Beslist niet moeilijk en vrolijk bovendien! De muziek zet ik hieronder, de passen laat ik aan ieders eigen verbeelding of fantasie. Ik zou zeggen: Dans! Daar worden alle zielen altijd blij van!