Koningsdag

Koningsdag

27 april 2023 0 Door Bonnie

Tsja… zeg je koningsdag, dan zeg je tompouce natuurlijk (oké en oranjebitter) En als je dan ook nog eens in Maassluis woont, dan ga je die tompouce natuurlijk halen bij die ene bakker, die er bekend om staat. Vanaf vijf uur ’s morgens is de winkel open. Als je slim bent ga je inderdaad vroeg en hopelijk ben je dan net op tijd weer weg voordat de échte Efteling ‘vanaf hier nog anderhalf uur’– taferelen ontstaan. Dus ja vandaag ben ik (lees: Don) even met tompoucen in de weer en heb ik mezelf een vorstelijk dagje schrijfvrij gegeven. Misschien vind ik morgen wel ergens een momentje om alsnog iets te schrijven 😉

Of nou wacht, een klein beetje leesvoer dan.
Ik vroeg mezelf namelijk af: is het nu een Tompoes (die van Ollie B. Bommel?) of Tompouce? En waar komt die naam vandaan, wist een van jullie dat toevallig al? Ik niet, dus ben ik het op gaan zoeken. En ja, waar kon ik dat het beste terugvinden? Op de site van de HEMA natuurlijk! Die geniet landelijk immers nog veel meer bekendheid met de tompouce dan die ene bakker bij ons in de binnenstad.

Ik zei al, ik heb een (bijna) schrijfvrije dag, dus de rest van de tekst citeer ik vanaf de site van het bekende warenhuis -vinden ze vast niet erg.

De eerste tompouce werd gemaakt door een banketbakker uit Amsterdam. In 1858 werd hij geïnspireerd door een optreden van een bijzonder kleine man, genaamd Charles Sherwood Stratton. Hij trad op in het circus onder de naam General Tom Thumb (generaal kleinduimpje). Dit circus tourde door Europa en deed ook Nederland aan. Een paar jaar na dit optreden was er een artiest uit Friesland, die zichzelf Admiraal Tom Pouce noemde. Waarschijnlijk was hij geïnspireerd door Stratton, want ‘pouce’ is het Franse woord voor ‘duim’.

Het lijkt er echter op dat de Amsterdamse banketbakker alleen de naam ‘tompouce’ aan het inmiddels iconische gebakje heeft gegeven. Want het idee van de tompouce, twee laagjes bladerdeeg met room ertussen, komt oorspronkelijk uit Frankrijk. En waarschijnlijk bestaan deze gebakjes al sinds 1651. In het Frans worden ze ‘millefeuille’ genoemd, wat ‘duizend laagjes’ betekent. De tompouce als gebakje komt voor het eerst voor in de boeken in 1875. Bij HEMA verkopen we hem sinds 1932. 

Inmiddels is de tompouce over de hele wereld te vinden. In Italië wordt hij de ‘mille foglie’ genoemd. In België ‘boekske’ of ‘glacéke’. In de Verenigde Staten noemen ze het de ‘Napoleon’, omdat de millefeuille ook wel ‘napoleonbaksel’ wordt genoemd. Ook in Zweden, Noorwegen en zelfs Rusland wordt het zo genoemd.

Tot zover.
Volgende keer schrijf ik zelf weer wat. Nu ga ik aan de oranjebitter.
Leve de koning! Cheers!