Schrijfsprintje

Schrijfsprintje

14 december 2023 1 Door Bonnie

? ? ?
Voordat iemand zich afvraagt (ik vermoed namelijk zoiets…) waar het verhaaltje op slaat, of waar het naar toe gaat (nergens): het was een schrijfopdrachtje. 

Omringd door kunstwerken heb ik vorige week een paar zogenaamde schrijf-sprintjes getrokken. Om precies te zijn: in het Museum Maassluis. Daar is deze maand nog de solo-expositie Zullen we ons verwonderen van Elly van Baalen te bewonderen. Wat was het leuk om daar te schrijven! Het uitgangspunt van waar de deelnemers uitgenodigd werden om over te schrijven, was Elly’s kunstwerk: Gedachtenstroom.

Het kunstwerk hangt aan een van de expositie-muren en oogt als een langharig kapsel. Op talloze lange, smalle strookjes papier zijn op beide kanten zorgvuldig met de hand teksten geschreven. Heel indrukwekkend -vind ik- zo een waterval van woorden. Een bron van inspiratie bovendien! 

Voor onze eerste opdracht vist Elly lukraak een strookje uit de papieren haardos. De bedoeling is, dat wij gaan schrijven over het eerste zinnetje dat op het specifieke strookje staat. Zodra we die hebben gehoord, gaat de tijd gaat in. We krijgen vijf minuten om non-stop te schrijven wat hierover in ons opkomt.
Die eerste zin luidt: “Begin een gesprek met een slak…
Hilarisch! Wat hebben we er in eerste instantie om moeten lachen! Wie verzint nou zoiets! Wat moet je hier nu mee? En toch… zodra de schrijftijd start, lijkt het alsof er een knop in mijn hoofd om gaat en slaat mijn fantasie op hol. Ik schrijf wat in me opkomt, ook al is dat onzin…en zie daar: monsieur escargot is geboren 😉

Voor de tweede opdracht mocht ik zelf een willekeurig strookje -heel voorzichtig- uit de Gedachtenstroom vissen. Mijn strookje begint met de zin: “Eindelijk is de stilte er weer…”
Weer schrijven we vijf minuutjes over het door onszelf tevoorschijn gehaalde onderwerp.
We lezen elkaar onze verhaaltjes voor. Hoe mooi is het om naar al die verschillende schrijfsels te luisteren. Ieder heeft een -soms herkenbare- eigen stijl. Er wordt gelachen, er is bewondering, er is aandacht en….er is verbinding. 

Ter afsluiting schrijven we een rondeel. Dat is een ‘gedicht’ van acht regels (sommige regels zijn een herhaling van een eerdere regel). Ik vind het een groot voordeel dat een rondeel niet hoeft niet te rijmen. Gelukkig, want dat is niet bepaald mijn sterkste schrijf-kant.

Best leuk om eens te doen hoor! Begin gewoon met het opschrijven van een eerste zin. Probeer maar!
Ik schreef naar aanleiding van mijn zinnetje “Eindelijk is de stilte er weer…”, uiteraard mijn rondeel over de stilte.

Dus?
Neem tussen het vele (‘moeten’)doen deze dagen, eens de tijd voor iets waar je stil van wordt…
Een gedichtje of een schrijfsprintje misschien?