Schrikkeltips

Schrikkeltips

29 februari 2024 1 Door Bonnie

Het is zeker een jaar geleden, dat er na een fikse regenbui ineens waterdruppels aan het plafond in onze woonkamer/keuken hingen. Het druppelde aardig door op onze laminaatvloer. Balen! Gedoe ook! Eerst het lek op het dak zien te lokaliseren en uitvogelen welke verzekering dit geintje qua opknapkosten dekt. Toen dat rond was, viel het maken van een afspraak met het schildersbedrijf niet mee. Er kwam van alles tussen, waardoor het óf voor de schilders óf voor ons niet uitkwam. De beruchte ziekenhuis-zomermaanden bijvoorbeeld en de periode daarna, toen er wekenlang een zorgbed midden in de huiskamer stond.

Eindelijk was het gisteren dan zover, klokslag 8:00 uur zouden de schilders zich melden. En wat denk je? Onverwachts kon ik precies op deze dag om 9:00 uur in het ziekenhuis terecht voor het laten maken van een röntgenfoto. Lekkere timing!

Tsja, die röntgenfoto…..
Een dag of tien geleden ben ik gevallen. Ik wilde snel nog iets uit de slaapkamer pakken voordat ik de deur uit ging. Ik was al laat. In alle haast bleef ik met mijn linker voet in een hoek van mijn overhangende dekbedhoes steken. Het ging razend snel. Ik viel voorover en zag angstvallig hoe mijn ribben de punt van het nachtkastje dreigden te raken. Om dat te voorkomen draaide ik in een reflex mijn bovenlijf als een soort wokkel en viel te pletter op mijn rug. Auwww! 
Ik weet het: haastige spoed…..eigen schuld dikke bult. Ben ik weer lekker klaar mee.

Al dagen kan ik niet fatsoenlijk in bed liggen. Ik kan me niet bewegen zonder pijn. Me omdraaien lukt moeizaam. Ik slaap daardoor slecht en voel me ‘s morgens geradbraakt. Overdag doe ik mijn best om in beweging te blijven -met de nodige Oehhh’s en Aaahh’s.
Na telefonisch consult met mijn huisarts, besloot hij om alsnog een röntgenfoto te laten maken van mijn onderrug. In mijn lijf is immers zoveel gesleuteld, het kan geen kwaad om te checken of alles nog in tact is.  

Zul je altijd zien: die afspraak kon nog net gemaakt worden op de ochtend van het schilderen. Een andere datum was op korte termijn niet beschikbaar. Lastig! Gelukkig is er altijd wel een ‘goede buur’ in ons appartementencomplex. Kijk, da’s nou één van de voordelen van het hier wonen! Ik kon met een gerust hart ‘even heen en weer’ naar het Franciscus in Schiedam, terwijl een buurman bij mij thuis een oogje in het zeil hield. Super fijn! 

Eenmaal weer thuis (foto gelukt, vrijdag uitslag), waren de mannen druk bezig met afplakken. Mijn huisraad leek een verzameling grote cadeau’s verpakt in plastic. De vloer was bedekt met kleden. Alle meubels waren opzij geschoven in een hoek, daar ergens tussen vond ik een plekje waar ik kon zitten. Met mijn laptop, anders leek het net alsof ik de mannen op hun vingers zat te kijken. 

Ach, nu ik niet uit de voeten kon, had ik mooi de gelegenheid om me een beetje te verdiepen in de wereld van Artificial Intelligence. Ik had wel eens gehoord over een ‘chatbot’, maar had nog niet uitgevogeld hoe zoiets werkt. Chatbot is een samenvoeging van ‘chat’ en ‘robot’. Kort door de bocht: het is in feite een geautomatiseerd programma dat is ontworpen om gesprekken te voeren met mensen, meestal via tekstuele interacties. Hmmmm… tijd om dat eens uit te proberen!

Na het aanmelden bij chatbot model “ChatGPT” kwam ik terecht op een soort chatscherm. Bizar hoe dat werkt! Je typt een vraag in en na enkele seconden verschijnt het antwoord. Of je geeft een opdracht, die dan prompt wordt uitgevoerd.
Ik vroeg een recept met snijbonen. Check! Een gedicht over Griekenland. Check! Een luguber verhaal over koffie. Check! Ik kon het zo gek niet bedenken, de meest rare vragen en opdrachten typte ik in. Iedere keer kreeg ik binnen seconden een heel verhaal terug. Hilarisch! Ik zat in mijn hoekje te grinniken om de reacties die ik kreeg op mijn suffe vragen. De verfmannen zullen wel gedacht hebben: “Die vrouw is koekoek!” Voor mij ging echter een nieuwe wereld open. Absurd!

(En ja, ik begrijp dat het voor velen al lang normaal is om een chatbot te gebruiken als hulpmiddel. Ik loop waarschijnlijk hopeloos achter. Maar hee… nooit te oud om te ontdekken toch?)

Vandaag kon ik het uiteraard niet laten om de volgende vraag te stellen:
“Heb je tips voor schrikkeldag?”

In een rap tempo verscheen het volgende antwoord:

Natuurlijk, hier zijn enkele tips om het meeste uit Schrikkeldag te halen:

1. **Maak het speciaal**: Vier Schrikkeldag alsof het een bijzondere gebeurtenis is, want dat is het ook! Organiseer een feest met een schrikkeldagthema. Versier de locatie met groene en blauwe kleuren (kleuren die worden geassocieerd met schrikkeldag) en vraag gasten om zich te kleden in kostuums die te maken hebben met tijd, kalenders of schrikkeldag.

2. **Doe iets nieuws**: Gebruik deze extra dag als een kans om iets nieuws te proberen. Dat kan een nieuwe hobby zijn, een activiteit die je altijd al wilde doen of zelfs een nieuwe sport. Stap uit je comfortzone en ontdek iets nieuws!

3. **Reflecteer en stel doelen**: Neem de tijd om terug te kijken op de afgelopen vier jaar en denk na over wat je hebt bereikt en wat je nog wilt bereiken. Stel vervolgens nieuwe doelen voor jezelf voor de komende vier jaar en maak een plan om ze te bereiken.

4. **Vier de liefde**: Schrikkeldag staat bekend als een dag waarop vrouwen traditioneel mannen ten huwelijk kunnen vragen. Als je in een relatie bent en klaar bent om te trouwen, overweeg dan om deze speciale dag te gebruiken om je partner ten huwelijk te vragen!

5. **Deel de vreugde**: Breng tijd door met vrienden en familie en deel de vreugde van Schrikkeldag met hen. Organiseer bijvoorbeeld een feestje of een gezellige bijeenkomst waarbij iedereen samen kan komen en plezier kan hebben.

Het belangrijkste is om Schrikkeldag te gebruiken als een kans om iets bijzonders te doen en te genieten van deze zeldzame extra dag!

Whoehaha…. bijzonder hè? -voor mij wel, al die ontwikkelingen… het blijft me verbazen!
Ik zou zeggen: doe er je voordeel mee, de schrikkeldag is nog jong! 😉